Arts & Culture, Workplace & Education

Greenwich Peninsula M0119

Works

Design development, manufacture, factory finishing and installation of superior, bespoke internal joinery, for the Central Modern Community Building to service the Greenwich Peninsula.

Value

£8M

Client

Kier Construction

Architect

DSDHA

Description

“ Plot M0119, now known as the Aperture is a mixed‐use community building, located at the heart of the development. The brief comprises a retail unit, café, and flexible community use spaces on the ground floor, with a crèche, prayer space, estate management facilities and gym above. The community building brief was generated in response to the Section 106 planning obligations attached to the outline planning consent granted to the original masterplan. These planning obligations set out requirements for a multifaith prayer space and community space, which the community space balances with commercial uses.

The design of the community building has emerged in response to its distinctive, wedge shaped plot, and location at the heart of Phases I and II. The three‐sided building rises 5 storeys, with prominent and permeable street frontage to Chandlers Avenue, Barge Walk and Reminder Gardens, a new neighbourhood square.

Above the ground floor, the building massing pulls back at the northern end, creating a first floor terrace for use by the crèche. A roof terrace is also provided for gym users. Central entrances open onto a shared lobby, with a feature accommodation stair connecting the varied building uses vertically.

The building features high levels of glazing at ground floor, to emphasise the community hub’s open and welcoming nature. A screen of vertical anodised aluminium fins and perforated corrugated aluminium panels wrap the building, evoking the language of the industrial gas holders that once stood on the site, and creating a range of transparencies in response to various building uses and views out.

The community building targets BREEAM as ‘Very Good’. A significant proportion of spaces are naturally ventilated, and the perforated façade acts as a brise solei to minimise solar gain. The adjacent neighbourhood garden was created by pushing the built form south on the site. Ecology studies have been carried out to ascertain how best this garden and the building’s green roof can facilitate wildlife and biodiversity on the peninsula.”

SEC's package included the design development, manufacture, factory finished joinery products and the installation of which included, the main entrance reception desk , bespoke finished W/C Cubicles and associated integrated pre‐plumbed sanitary panelling , engineered and veneered timber flooring to the communal areas and Gymnasium , pre‐factory finished painted and veneered door sets with ironmongery.

In addition the frame less pre-finished concealed riser doors . Bespoke joinery items included feature oak acoustic “slatted “ wall panelling to the central open staircase and reception area, entrance foyer, lift lobby areas and the architectural coloured “Rodeco “ back lit feature wall panelling within the fitness and gymnasium area .

The design and installation comprised of the bespoke kitchen units and works tops to the treatment rooms and finally the supply and installation of the FFE .

  • Contracts Manager
    Gary Adams
  • Company Surveyor
    Jamie Foulser